Csokoládé csak receptre kapható? Amit még mindig nem tudsz erről az édes finomságról

Tudtad, hogy a csokoládét vényköteles gyógyszernek tekintették? A múltban ez része volt annak, amit ma fitt vagy egészséges étrendnek tartunk. Sőt, a fehér csokoládé valójában nem is csokoládé. Mit nem tudsz erről a finomságról?

Csokoládé. Már a neve hallatán is összefut a nyál a szánkban, és már csak el kell rohannunk a boltba, hogy megvegyük. De ez nem volt mindig ilyen egyszerű. A csokoládé gazdag, ellentmondásokkal teli történelemmel rendelkezik.

Receptköteles csokoládé

Mint a NUTRI FOOD PLAN Ing. Miriam Varšová, már az aztékok is úgy gondolták, hogy a csokoládé hatékony gyógyír a kimerültség és a gyengeség ellen. Gyakran még katonák, lelkészek vagy tudósok is használták a fokozott fizikai, energetikai vagy mentális stressz alatti támogatásra. „V 19. évszázadok óta a csokoládét és a kakaót egészséges anyagoknak tartották, amelyek erősítik és gyógyítják a szervezetet.” mondja Miriam Varšová. „Ezért a csokoládét gyógyszernek tekintették, és csak receptre lehetett kapni.” Később, a 20-as évek közepén. században a szakértők a csokoládét kezdték hibáztatni a magas kalóriaérték miatt. A 90. Az 1970-es években azonban a szakértők ismét közelebbről megvizsgálták a csokoládét, és inkább pozitív, mint negatív hatásokat tulajdonítottak neki. Nem csoda tehát, hogy a jó minőségű csokoládé az étrend egészséges kiegészítője is lehet. Azonban csak akkor, ha a megfelelő
mennyiségek.

A csokoládénál nincs jobb csokoládé

„A csokoládé alapvető összetevője a kakaó, amelyből a csokoládé alapfajtái készülnek: étcsokoládé, tejcsokoládé, fehér csokoládé.” folytatja Miriam Varšová. „Azzal kell kezdenem azonban, hogy emlékeztetnem kell arra, hogy régen az étcsokoládét folyékony formában fogyasztották, azaz tisztán, adalékanyagok és hozzáadott finomított cukor, hozzáadott zsírok stb. nélkül, tehát nem olyan volt, mint amilyennek ma ismerjük.” „Ha minőségi étcsokoládéról beszélünk, az ilyen csokoládé tartalmaz egy kevéske fehérje és egészséges zsírok omega-3 és omega-6 zsírsavak formájában. A keserű több mint 85% kakaómasszát tartalmaz, cukor nélkül. Az étcsokoládé általában legalább 70% kakaószárazanyagot és kakaóvajat tartalmaz, de tartalmazhat nádcukrot vagy vaníliát is. A minőségi étcsokoládé nem tartalmaz egyéb adalékanyagokat vagy aromákat.

A jó minőségű csokoládé elűzi az édes utáni vágyat is

A jó minőségű csokoládéban lévő cukrok nem zavarják az emberi szervezetet. Még az is bebizonyosodott, hogy a jó minőségű étcsokoládé nem vált ki automatikusan vágyat a további fogyasztásra, az olcsó édes csokoládé viszont igen. A jó minőségű étcsokoládé optimális adagja napi 40-50 g között van. A legfinomabb csokoládék általában nem kaphatók a szupermarketekben, ezért szaküzletekben és csokoládéboltokban kell keresnünk őket.

A tejtermékek már tartalmaznak tejet, és a tej minősége meghatározhatja a csokoládé minőségét. Ha azonban összehasonlítjuk az étcsokoládét a tejcsokoládéval, az étcsokoládé nem tartalmaz tejet, ezért alacsonyabb a fehérjetartalma, és ezért kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. A tejtermékek azonban már nagyobb mennyiségű finomított cukrot vagy laktózt tartalmaznak.

A fehér csokoládé nem egészen csokoládé

Kakaóvaj, cukor és tej kombinációja. Egyáltalán nem tartalmaz kakaómasszát. A fehér csokoládé csak kakaóvajat, a kakaófa gyümölcséből származó zsírt tartalmaz, és nem tartalmazza a többi kakaóösszetevőt – az egészségre kedvező kakaószilárdságot. Ezért a fehér csokoládénak nincs pozitív hatása például a szívre, az idegrendszerre, az immunitásra és a pszichére.

De mi az előfeltétele annak, hogy a csokoládéfogyasztás előnyös legyen?

Mint már említettük, a magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy étcsokoládé nem tartalmaz finomított cukrot, ezért egészséges . Más csokoládé fogyasztása azonban negatív hatással lehet az ember egészségére, különösen a finomított cukor vagy a tejszármazékok miatt.

Olyan csokoládékhoz kell nyúlni, amelyek magasabb százalékban tartalmaznak kevesebb cukrot, és mindenekelőtt mértékkel kell fogyasztani a csokoládét.

Mi is az a csokoládé?

„Azt mondhatjuk, hogy kakaóból és cukorból készült termék. A csokoládé az alapanyagokon kívül tartalmazhat egyéb tejtermékeket, növényi eredetű zsírokat, szárított gyümölcsöket vagy dióféléket” – magyarázza Ing. Miriam Varšová. A csokoládé minősége és általában az ára is a kakaó összetevőinek – kakaómassza és vaj – tartalmától függ. A magasabb kakaótartalom (legalább 60%) csökkenti a cukortartalmat, és a csokoládét egészségesebbé teszi.

A kiváló minőségű étcsokoládé és annak pozitív hatása az egészségre

  • Az étcsokoládé pozitív hatással van a koleszterinszintre.
  • Segíthet növelni a szervezet jó HDL-koleszterin szintjét, és csökkentheti a káros LDL-koleszterinszintjét.
  • A csokoládé antidepresszáns hatású is . Kiváló gyógyír a rossz hangulat elűzésére.
  • Serkentő hatással van az agyműködésre, növeli annak aktivitását és javítja a figyelmet.
  • Enyhíti a szorongást és javítja az ember általános pszichéjét.
  • A központi idegrendszer stimulálásával növeli az éberséget, csökkenti a fáradtságot és serkenti az izomteljesítményt.
  • A jó minőségű étcsokoládé a haj és a körmök minőségére is jótékony hatással van.

Lelkiismeretfurdalás nélkül csámcsogni

Ha azonban aggódsz, hogy a nassolás közben hízni fogsz, a táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott FIT NutriFood szeletek remek választás lehetnek. A NutriFood alacsony szénhidráttartalmú szeletei nemcsak jó ízűek, hanem rostban és fehérjében is gazdagok, valamint magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Alacsony szénhidráttartalmuknak köszönhetően (4 g, ebből mindössze 1 g cukor) fogyókúrás snackként is alkalmasak. Ha kedvet kapott egy egészséges finomsághoz, az új NutriFood Keto termékcsaládban számos csokoládéízesítésű terméket talál. Mi lenne, ha kipróbálnád reggelire fehérje csokoládé zabkása vagy csokoládé ostya ami elűzi az édesszájúságot.

Közösségi média

Legnépszerűbb cikkek

HÍRLEVÉL

Ne maradjon le a hírekhez, versenyekhez és promóciókhoz való exkluzív hozzáférésről. Jelentkezzen be!